Underhåll för altaner

Vi utför all typ av säsongsunderhåll och reparationer på uteplatser och utvändiga snickerier. Vi rengör, slipar, oljar och målar er uteplats inklusive snickerier. Med rätt hjälpmedel och metoder blir underhållet kvalitetssäkrat och effektivt. Låt oss gärna vårda din uteplats. Vill du hellre utföra underhållet själv följer nedan en beskrivning av hur vi själva gör när det skall bli riktigt bra. Mycket nöje! :)

Logga-Allbäck.png

Måla med linolja?

Vi föredrar och rekommenderar att man använder linoljefärger för bästa möjliga hållbarhet och enklast tänkbara framtida underhåll. ALLBÄCK's produkter är miljöcertifierade i SUNDA HUS och BYGGVARUBEDÖMNINGEN och håller en fantastisk kvalitet. Det är bra för miljön och det gör livet lättare och vackrare vilket vi gillar skarpt!

Vi hjälper dig med det löpande underhållet.

IMG_2135.JPG

Olja altan & trall

Följ vår guide steg-för-steg

 

En altan eller balkongen med trallrutor är under sommaren en alldeles särskild plats. Det är där vi samlas med vänner och familj för att njuta av en god middag eller lata dagar i solen. För att din altan ska leva länge är det viktigt att du tar hand om den.

Tips!

Innan du börjar måste du noggrant kontrollerar trallen, leta efter skruvskallar som börjat krypa upp ur träet. Med hjälp av en skruvdragare drar du åt skruvarna till dess att hela trallen är jämn och fin.

 

altan-som-oljas-1024x502.jpg

Såhär oljar vi in altanen

Här är en instruktion som du kan följa om du vill utföra underhållet själv.

Steg 1 – Rengör altanen

Vi skurar alltid med såpa eftersom vi tycker att det ger en bra effekt samtidigt som träet inte slits onödigt mycket. Skrubba noggrant bort gammal smuts och olja så att träet blir rent. Skölj rikligt med vatten så att du har en ren och fin trall att arbeta vidare med. Om du rengör med terasstvätt är det viktigt att skydda husgrund, växter och känsliga ytor. Det går även att tvätta trallvirket med högtryckstvätt, kom då ihåg att inte gå för nära med munstycket eftersom detta kan resultera i att träets fibrer skadas.

Innan du kan börja med slipningen är det viktigt att träet hinner torka ordentligt.

Steg 2 – Slipa altanen

När altanen torkat efter tvätten slipar du trallen för att eliminera fiberresning, stickor och andra ojämnheter. Fortsätt tills dess att du nått önskat resultat. Vi slipar alltid upp til kornstorlek 240 vilket ger en underbar, silkeslen yta att gå på. Kom ihåg att använda skyddsmask under slipningen. Borsta sedan bort slipdammet eller damsug om du har en dammsugare som klarar slipdam och du är redo att olja altanen.

Steg 3 – Olja trallen

Innan du börjar, se till att du valt rätt olja för din trall. Följ alltid anvisningarna som står på burken. Stryk på oljan i samma riktning som ådringen i träet. Ofta behövs en kombination av pensel och roller/terassdyna. Tänk på att olja in hela altanen. Oljan kommer att skydda träet och göra den mer motståndskraftig mot regn och väta. Märker du att träet snabbt suger upp all olja, kan en andra strykning behövas. För varje strykningen kommer träet att bli mörkare.

Steg 4 – Torka bort överflödig olja

Torka bort överflödig olja med hjälp av en trasa innan oljan hunnit torka för att förhindra fläckar. Kasta omedelbart trasorna i en plåthink fylld med vatten i och med dessa kan självantända.

Utrustning

För att lyckas med oljningen av din trall rekommenderar vi följande utrustning:

 • Skruvdragare

 • Slipmaskin

 • Slippapper med kornstorlek 80, 120, 180 och 240

 • Skyddsmask

 • Täckplast

 • Trasa

 • Bred pensel

 • Träolja

 • Skurborste

 • Hink

 • Såpa alternativt terasstvätt

 

Lycka till med att olja din trall! Om du tycker detta låter jobbigt gör vi det mer än gärna åt dig. Med RUT- avdrag såklart

Ring 040 - 40 76 60 så hjälper vi dig.

Med vänliga hälsningar
// Trädgårdstjänst i Löddeköpinge

 • Facebook